21. aug, 2014

Hur ska de regera ihop?

I dagesn Smp letar jag efter egna insändare, korta sådana. Inte idag heller. Gäller att inte känna sig maktlös.

1. Sett att (KD) på sina stora valaffischer kräver mer stöd till anhörigvården. Ser att (M) gör detsamma. I våras träffade (V) representanter för anhörigvårdarna i Växjö kommun. Vi lyssnade, lärde oss och gjorde politik av kunskaperna. Det vill säga vi skrev en motion till fullmäktige om stöd till exempelvis avlastning för det tunga arbete som anhörigvårdare lägger ner. Den motionen var uppe i fullmäktige i maj. Då säger allianspartierna NEJ. -Vi följer lagarna, säger Catharina Winberg, (M), ordförande i omsorgsnämnden med direkt ansvar för frågan. M+C+KD+FP säger nej. Hur trovärdiga är deras löften och krav idag, tre månader senare? Men sådana upplysningar är svåra att få ut, när det inte finns medial mångfald.

2. Idag i Smp på bästa platsen skriver Torgny Klasson Sätt skopan i marken och bygg! Det handlar om studentbostäder. "Om vi fick som vi ville, skulle vi omgående besluta om 500 nya studentlägenheter på Campus Teleborg". -Ja, behovet är inget nytt! Men vem är emot??? Klasson hr ju inte testat förslaget från sin plats i kommunfullmäktige. Tvärtom har Klasson tillsammans med övriga alliansen försökt sälja ut studentbostäder (utan någon garanti för att de förblir just studentlägenheter). Det stoppades prexis som utföräljning av vårdbostäder och andra hyresrätter. All energi i bostadsbolagen (förutom Vidingehem som hittills varit fredat och kunnat ägna sig åt att bygga på landsbygden) har gått åt till utförsäljningar, till omvandlingar till bostadsrätter, till fusionen mellan de två stora bolagen! 2013 färdigställdes 96 hyresrätter i kommunen. Ca 1000 nya medborgare ökar vi med varje år. Detta ska kallas studentstad! Studentkåren har upprepat budskapet i åratal. Klasson kommer fram till att det började år 2001, pga rödgrönt styre....Hur många gånger har Torgny Klasson hört oss från S+V+MP under de gångna perioderna säga: Sätt skopan i marken och bygg! Bygg Arenastaden! Öppna Bäckaslöv! Bygg hyresrätter - sälj inte ut dem! Så gott som varje fullmäktige har vi krävt att folk ska kunna bosätta sig i kommunen under värdiga former. Enda svaret har varit att Växjö är bäst på att bygga bostäder, i Sverige, ja, i världen har det låtit som.

Så vilka partier är det som bromsar? Kommunstyrelsens ordförande har hittills alltid påstått att det är samma kaos alla terminsstarter med studenterna men att det alltid ordnat sig efter ett tag. Hur många studenter ger upp  under kaoset? Hr många kommer inte hit på grund av bostadsbristen? Befordrar detta tillstånd  tillväxt? NEJ.

Carin Högstedt

140821