16. aug, 2014

Från Växjö koloniträdgårdars 100-årsjubileum plus viss valleda

Vilken härlig eftermiddag i Araby koloniträdgård! Kaffe, kakor plus ostkaka, lite tal och vi från S och V, Ann-Christin Lindkvist och jag, deltog ett par timmar. Vi hade grubblat över vilken gåva vi skulle komma med. En blomma är ju överlopps. Vi bestämde att gära något internationellt och satte in en peng på Vi-skogen som solidaritetshandling odlare emellan tvärs över all gränser. Minns inte exakt men ca 17-19 olika nationaliteter är representerade på koloniområdet. Vi fick en rundvandring Ann-Christin o jag med ordföranden för det hela, som berättade att det odlas mycket nyttoväxter här och att valet av växter och sätt att odla avspeglar nationaliteterna. Vi gick tipsrunda och fick extravisningar av solmogna björnbär m m. Lärde mig de ena och det andra om odling, men såg ingen som hade fikonträd! Anna Tenje (M) ersatte kommunstyrelsens ordförande och talade väl om odlingens betydelse för hälsa och välfärd. -Det är intressant att stadsodling, närodlat, ekologiskt, svenskt och öppna landskap fått renässans! Det går åt rätt håll, sa jag ungefär, i kort tal till odlarna som mött upp. Om Sverige blir avspärrat av någon anledning, katastrof, så klarar vi bara 10-12 dagar, sedan är hälften av livsmedlen borta. Det är därför en nationell livsmedelsstrategi ska tas fram, ett av (V)s krav, som har stöd av LRF med flera. Det är inte rimligt att inte ha en tanke om hur vi ska försörja oss med livsmedel i framtiden. Det har också med de öppna landskapen att göra. Ska de vara öppna så måste djur beta, bönder odla och folket konsumera dessa produkter.

Dagen började med rusch till stan för att delta i V-boas aktiviteter. Fullt schå fast vi var många hela tiden. Frågor är inte alltid lätta att svara på. Jag tillåter mig att vara personlig, filosofisk, resonerande. Vem är jag att ha sanningen och hela sanningen? Stör mig på att Catharina Winberg (M) i dagens Smp inlindat i en massa ord om god mat till äldre  tar ställning för att bygga ytterligare ett centralkök med kylmat  istället för tillagningskök nära de som ska äta maten. På annat sätt kan jag inte läsa hennes artikel. Det kunde man inte säga i kommunfullmäktige när maten och organisationen diskuterades. Men - precis som vi sa i oppositionen - med de besparingar som matorganisationen innebär i de borgerligas budget, så är slutsatsen: Färre tillagningskök nära de som ska äta.

Stör mig också på att de borgerliga på riksplanet kritiserar oppositionen för att inte vara överens och kunna regera. Samtidigt så går de ut enskilt med det ena vallöftet efter det andra enskilt. Bekvämt. Om - mot all förmodan och förnuft - de skulle vinna, så är det bara att säga att nä, vi fick inte igenom pappamånaden, jämställdhetsbonusen, anhörigvården, vårdnadsbidraget..., i förhandlingarna. Sorry. Moderaterna bestämde. Och så regera vidare med klassklyftor, utanförskap, betygshets, arbetslöshet, utförsäljningar, vinster i välfärden och hela välfärden som marknad, världsledande i marknadstänkande!  Känner viss leda.

Sitter ute i tidig kväll. Härligt väder. Ser just nu Reinfeldt i TV. Talar om situationen i världen och vårt ansvar. Bra!

Carin Högstedt

140816