15. aug, 2014

Skoldebatt, utspel, avlasta lärarna administration

Lärarförbundet arrangerade debatt om utbildningsväsendet. Kommunala frågor och nivån skulle det vara. Väl ordnat med varierade frågor och upplägg. Paneldebatter kan vara fruktansvärt tråkiga med ett gäng politiker på rad. Här fick vi i panelen ställa frågor till lärarna i publiken. Intressant grepp. Åsa Karlsson Björkmarker (S), Cheryl Jones Fur (MP) och undertecknad representerade oppositionen, samspelta, med en bra budget i balans och som prioriterar skolan med 83,5 nya miljoner. Vi hade också dagen till ära kommit överens om att de nationella provens rättning ska vi avlasta lärarna. Det får ske på central nivå. Det är omvittnat hur mycket tid det tar för lärarna. Lärare ska vara lärare, sa jag, inte vaktmästare, poliser, kuratorer eller adminstratörer. Lärare flyr jobbet, lärarstuderande hoppar av. Lärarförbundet menar att det kommer att bli en brist på 43 000 lärare inom några år.

Är det total kris i skolan då? -Nej, vi var väl överens om att inte svartmåla. Svenska elever är frimodiga. Vågar ta diskussioner, tala inför klassen och så vidare. Den frimodigheten går inte att mäta. Jag själv lärde mig mycket grammatik, men inte att använda språken jag läste i tal. Det var den gamla skolan. Den var bra på många sätt, men elitistisk. De med bra betyg kom in på läroverken. Den högre utbildningen var inte för alla. Vänsterpartiets utbildningsprogram förklarar bra varför den sammanhållna kommunala skolan är överlägsen, upptäckte jag idag när jag gick igenom vad vi tycker om skolan... Förstatligande av skolan, tror vi i partiet på, men jag säger nej. Om man tror att staten skulle skicka mer pengar till skolorna än i dagsläget, så är det staten, regeringen, riksdagen fullt fritt att göra det nu!

Hemma sent igen. I morgon till Dädesjö marknad hela dagen med avslutning i Åryd, där vi snällt ska stå vid affären och dela ut glada budskap. Som i alla andra valrörelser känner jag mig som ett resande teatersällskap. Bilen full med pamfletter, flaggor, V-pennor, halvätna chokladkakor i brist på lunch och tid...

Ljum kväll. Sitter ute. Inget månsken, Fikonträdet växer.

Carin Högstedt

140814, exakt en månad före valet.