8. aug, 2014

Kristina och Karl-Oskar, ballonger till barnen

Karl-Oskar-dagarna i Växjö. Hett, glatt, fullt med folk och nu börjar folk undra om man kan rösta i vår V-bo. Men de får lugna sig till 27/8 när dagen för förtidsröstning börjar. Men som en försmak - imorgon lördag 10-14 har vi folkomröstning: Ska Kronoberg ansluta sig till Region Skåne eller inte? Utgången är vi rätt säkra på. Vi träffar inte någon mer än Gunnar Nordmark (FP) som svarar ja på frågan. Men han kanske har någon anhängare?

Karl-Oskar och Kristina. Min första bekantskap med Moberg var Invandrarna, som vi hade hemma. Jag var fruktansvärt läshungrig och bara åtta-nio år grep jag mig an med boken. Mamma gömde den. Det var inte en bok för barn. Men jag hittade den. Begrep inte alls allt men Moberg blev min stora idol i tonåren. Jag hittade en identitet. Förstod begreppet klass utan att ha en aning om just ordet klassamhälle. Så läste jag alla de svenska arbetarförfattarna och förstod än mer. Ca 1 miljon människor flyttade från Sverige till Amerika på grund av fattigdom och/eller förföljelse för religiös eller politisk hemvist. Nu kommer människor hit från fruktansvärda situationer i olika länder. Och då gnälls det över mängden. Hur många skulle svultit ihjäl i Sverige om de inte gett sig iväg??? Och tagits emot??? Jag vet inte varför Karl-Oskar-dagarna heter just Karl-Oskar och inte Kristina. Inte heller ser jag någon koppling till den stora emigrationen på stan. Vi bör tala om den, om Karl-Oskar och Kristina. Varför de utsatte sig för faran med överfarten, osäkerheten, avståndet till alla anhöriga som stannade kvar. De var människor som ville sina barn ett bättre liv. Det är många föräldrar som tänker så idag. I andra länder och platser där det inte bara är missväxt utan bomber som briserar och total förödelse.

Hektisk dag. Avslutades i Ingelstad där vi tillbringade ett par timmar med att dela valinformation till dels folk som kom till ICA, dels i brevlådor.

Ballongerna? Den manicken vi behöver till gastuben finns inte. Köpte en annan utrustning till slut. Ruinerade, men 30-40 ballonger kan vi fylla med helium imorgon. Sökandet efter manick fortsätter. Var inne hos (M) och kollade deras ballongutrustning. Samma gastub men med manick. Måste alltså finnas trots allt. Hann inte forska mer i det.

Carin Högstedt

140808