7. aug, 2014

Hiroshima och Nagasaki

6 augusti 1945. Hiroshima, Nagasaki. Atombomber fällda. Ännu, 69 år senare, inget förbud för kärnvapen.

Monica Braw visade bilder och berättade ikväll på IOGT, Café Fontaine i Växjö. Hon kom till Japan 1969 första gången och såg Hiroshima. Hon sa att då förstod hon att hon tidigare inte förstått någonting. Man bedömer att ca 200 000 människor dog innan 1945 var slut. Fortfarande dör överlevande i sjukdomar som är relaterade till strålningen från bomberna. Det är mest i olika cancersjukdomar. Monica Braw har - kan man verkligen säga - vigt sitt liv åt Japan, kärnvapen och vad som hände med människorna som upplevde 6/8 1945. Hon har forskat och skrivit. Det som intresserat henne mest är att tala med de överlevande. De blev diskriminerade. Folk var rädda för dem. Man visste ju inte vad som kunde hända t ex med barn till dessa människor.

Det som vi i publiken nog inte hade stenkoll på var det hon berättade om censuren - i Japan, i USA. Direkt efter massakern slog censuren till och världspressen fick inte bilderna eller berättelserna om vad som faktiskt hände med människorna som utsattes. 30 år senare släpptes berättelserna fria i Japan och Monica Braw började forska. OM mänskligheten hade fått reda på vad strålningen gjorde med människorna, urskillningslöst, så hade kanske kärnvapnen varit förbjudna? Vi som såg bilderna ikväll undrar hur någon ens övertänkt att starta kärnkraftverk, än mindre tillverka kärnvapen.

Inga fler Hiroshima! Inga fler Nagasaki!

I övrigt en härlig dag med jättebra väder för politisk verksamhet. V-boa, dörrknackning i Araby. Möte i Markaryd där vi faktiskt har en förening, en lista till kommunvalet och där Lennart Värmby, min man och landstingspolitiker, deltog ikväll. Nu sena timmen. Har inte ens hunnit läsa tidningar eller post. Men träffat mycket folk och känner tillförsikt inför valet. Undrar bara varför mänskligheten med vett och vilje saboterar, destruerar, sig själv. Med kärnkraft, med kärnvapen.

20140806

Carin Högstedt