3. aug, 2014

Tropisk natt - flyr till Älghult

Så lyckades vi än en gång göra det traditionsenliga besöket på Ryttmästargården och Kronoberg, vid den sagolikt vackra slottsruinen, resterna av en Wasaborg, som borde tas om hand och restaureras, till delar i alla fall. Användningen skulle kunna öka betydligt och många fler komma hit. Jag har varit på slott som byggts upp ute i Europa med gamla material och metoder och resultatet har blivit fantastiskt bra.

Varje år bjuder jag barn och barnbarn på största bästa glassen - men nu fanns inte det alternativet. Ryttmästargården har bytt ägare och hade mycket att bjuda på men inte just den där jätteglassen med rån, chokladsås, vispgrädde och annat gott. Men vi var där allihop och ångaren Thor kom till land till barnbarnens förtjusning.

Men tillbaka till slottsruinen. Nu varnas det för att gå ut på spången till ruinen (över vallgraven) om man är fler än 15 personer "på grund av strukturella svagheter". Humor antar jag. Riksantikvarieämbetet kan inte ens underhålla en bro mycket mindre ruinen så att medborgarna kan vara säkra vid besök! För några år sedan fick jag faktiskt igenom en förstudie i vad som skulle kunna göras för och av ruinen. Det blev möten och en förstudie. Alla var positiva. Sedan har det gått i stå helt och hållet. Fastighetsverket skulle ta över ägandet av ruinen. Det verkar kunna bli ruin av mycket innan två statliga myndigheter kommer loss om en sådan sak. Usch! Besöksnäring, kulturhistoria, nya företag, nya jobb...? Inte ens en säker bro över vallgraven! Ändå har inte dansken försökt gå över sedan början på 1600-talet, tror jag.

Tillbringat dagen i övrigt med att läsa in handlingar till tisdagens arbetsutskott. Blev lite förb-d (så får man inte säga mormor) på förslag till " Växjö kommuns evenemangs- och mötesstrategi" - så totalt stadsfixerad. Var är landsbygdstänkandet och hela kommunen ska leva? Samma sak när det gäller länsstyrelsens remiss om strandskyddet. Tänk att inte förstå att strandskyddet är en guldgruva för besöksnäringen, för turismen, för medborgarna och framtiden. Länsstyrelsen förstår, men kommunens svar är ytterst negativt. Men hittills bara ett förslag till beslut. Återkommer om detta. Allemansrätten och strandskyddet är unika i världen.

Tre simturer i Toftasjön idag och en lugn dag på många sätt, men huvet var plötsligt tomt, tills jag unnade mig att dyka ner i släktforskningen och Älghult. Tog fram Älghultskrönikor, utgivna av Älghults sockens hembygdsförening, från 1960 och 61, som jag har i bokhyllan. Hittar "Från gård och by i Älghult, gårds- och släkthistoriska anteckningar för tiden fram till 1700-talets början." Märk väl: fram till 1700-talets början. Det är en häradshövding Liss-Eric Björkman som skriver. Han går igenom byar och gårdar i alfabetisk ordning och fortsättning följer 1963, som jag inte har. Ännu. Källorna är jordeböcker och mantalslängder så det handlar ju om de som ägde jord, inte drängar och pigor. Vilket enastående arbete han gjorde!

Men vad intressant! Och jag jämför med namnen i min egen forskning (se tidigare bloggar). Äntligen något vettigt att göra en tropisk natt!

Carin Högstedt

140803