29. jul, 2014

Härlig kväll efter åsksmäll

Började dagen med att skriva en insändare, som svar på en insändare från Stefan Bergström (FP), i sin tur ett svar till Martin Edberg (S) om "nattis". Bergström är en trevlig person med socialliberala ambitioner, som dock sitter fast i alliansgreppet och moderaternas iskalla nej till nattomsorg av barnen. Hur står man ut med att vara totalt beroende av moderaternas maktutövande? Att ständigt foga sig? Edberg lovar nattomsorg, Bergström påstår att vi väljer det före färre barn i förskolans grupper - sanslöst. Vi har helt olika budgetar! Alliansen som styr Växjö sedan 8 år vill sänka skatten 2015 och ökar utgifterna rejält, men 2016 och 17 så måste ekonomin i balans och då väntar jättebesparingar. Vi i oppositionen S+V+MP höjer skatten när vi vinner valet och kan lägga 83 milj (nya!) på skolan-förskolan. Vår budget är hållbar. Den räcker till både nattis och färre barn i förskolans grupper. Vi tycker  att  föräldrar som måste arbeta nattetid ska kunna vara trygga och detsamma gäller barnen. Väldigt många måste arbeta obekvämt, inom vård och omsorg, hotell och restaurang, inom handel, transport och kommunikationer. Varför försöka dölja detta faktum?

Det fanns en tid när barnomsorg var okänt begrepp. När barnen togs med på åkrar och ängar, när de lämnades ensamma hemma eller med äldre syskon. När de togs med till fabrikerna i de mest olämpliga miljöer. När en brännvinstuss i munnen var den lugnande nappen. Idag i Sverige, i Växjö kommun, har vi möjligheter att ge medborgarna möjlighet att försörja sig och skapa trygghet för barnen under tiden. Vi s ka inte undvika att inse att många arbeten sker på de mest udda tider. Vem ska göra allt det om inte helt vanliga människor som har barn? 

Bara en simtur idag efter hemkomsten från Tingsryds marknad. Vattnet ljumt. En rejäl åsksmäll. Sedan lugnt och nu en härlig kväll. Igen. Imorgon V-boa.

Carin Högstedt

140729