24. jul, 2014

24 gr i Toftasjön

Åter en underbar sommardag med 24 gr i Toftasjön. 26 är det mesta jag mätt upp under de 26 år vi bott i denna lägenhet. Under alla år ha ett skäggdoppingpar häckat en bit bort i sjön och kommit förbi med en massa ungar på ryggen. Nu är den borta sedan ett par år. Jag skyller det på vattenscotrarna.

Ser att regeringen beslutat ge 48 milj kr till att bekämpa könsstympning av kvinnor. Hittar inte upplysningar om hur. Någonstans står att FN ska ha pengarna till pågående projekt. Jag tror jag skrivit m det tidigare, men det tål att upprepas: Erikshjälpen arbetar med detta på plats. Såg en del av ett TV-program om detta och blev vederbörligen imponerad av hur man går tillväga och sätter in detta hemska fenomen i ett sammanhang. Man angriper fattigdom och brist på utbildning etc. Vatten, mat, hygien, utbildning i byarna - då kan man ta upp könsstympning och dess oerhört negativa konsekvenser också. Och få resultat.

Erikshjälpen startades på 50-talet kan man säga, av en ung pojke från  Småland. Han hade blödarsjuka, var mycket på lasarett och började samla in och skicka gåvor till andra sjuka barn. Han var från Högsby, om jag inte tar fel. Han dog tidigt och sedan startade på 60-talet en stiftelse som blev Erikshjälpen och som fortsätter hjälpa barn, nu i hela världen. Jag har alltid känt stor respekt för den organisationen och önskar att de får del av miljonerna. Men har väldigt lite hum om hur de ska användas.

Det ska medges att värmeböljan påverkar min politiska aktivitet. Och varför inte? På måndag full fart - till Tingsryds marknad i två dagar för samtal med medborgarna. Sådär sex veckor framåt välfyllda med V-boa-sittning, dörrknackning, marknader och vanlig brevlådeutdelning. Jag är expert på brevlådor. Postens görna plast absolut bäst ur arbetsmiljösynpunkt.

140724

Carin Högstedt