20. jul, 2014

Demokratiska mötesplatser är nödvändiga

Var på Kulturcafé på IOGT, Vattentoget i Växjö i eftermiddags. Jan Grundström, gitarr och sång. Amerikanska folksånger med ofta osäkert ursprung som framförts av Pete Seeger, Bob Dylan med fler, som Cotton fields, Goodnight Irene, Tom Dooley och andra - jättebra, trevligt, fullsatt. Curt Thapper, IOGT, presenterade tanken med kulturcaféerna: Inget fikatvång, gå när man vill, sjunga med om man vill eller låta bli, frivilligt bidrag till medverkande, ingen entréavgift. Bra! Alla ska kunna delta oavsett plånbok. Sådana mötesplatser behöver vi fler av. Panncentralen finns, Tallgården likaså. Men befolkningen växer och både antal mötesplatser och kulturutbudet ska också öka.

Med ett rödgrönt styre i Växjö kommun kommer inom de 100 första dagarna arbetet med att bygga ut Araby Park Arena att starta. Det ska vi göra tillsammans med medborgarna. Syftet är att skapa just det som var tänkt från början men sparades bort: en demokratisk mötesplats för alla åldrar. Café? Bibliotek med tidningar framför allt? Som sagt. Medborgarna ska vara med i processen, men utbygget ska stimulera samtal och kultur.

Växjö kommun ger Folkets hus-föreningar, bygdegårdsdito och andra samlingslokaler i hela kommunen drygt 3 milj kr i bidrag för att de ska driva demokratiska samlings- och möteslokaler. Alla ska vara tillgängliga för alla föreningar. Jag tror att vi ska - när vi vinner valet - se över hur dessa lokaler (de är många) kan användas som mötesplatser för  medborgare i gemen. Det är säkert bra på många platser men kan bli ännu bättre.

Nu börjar ny vecka utan några inbokade möten. Himlen är blå. Storlommen ropar Och V-boa är som vanligt denna juli öppen mellan 11 och 13, varje dag utom söndag. V-boa finns på Storgatan i Växjö och är öppen för alla former av samtal och tyckanden. Vi samlar på folks hjärtefrågor i valet. Kom gärna och prata om din! I fredags kom försvarsfrågan upp som hjärtefråga. Försvaret av Gotland. Plus som ofta de låga pensionerna som kvinnor framför allt har - trots att de arbetat hela livet med barn o hushåll, med tvätt o städning och så med deltidsarbete i kommunens hemtjänst i slutet av livet. Så ser det ofta ut. Och det har inte lönat sig, varken före eller efter pensioneringen.

140720

Carin Högstedt